Rakennustietosäätiön toimikuntatyöskentelyä on tutkittu Informaatiotutkimuksen alaan kuuluvassa väitöskirjassa. FM, VTM Marita Kari tutki rakentamisalan yhteisen ohjeistuksen kehittämistä toimikunnissa tietojohtamisen käytäntönä. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten toimikuntatyöskentely sekä säätiön toimielinten rakenne ja rakenteesta muodostunut verkosto mahdollistavat alan ohjeistuksen laatimisen ja auttavat laadittavaa ohjeistusta saavuttamaan alan yleisen hyväksynnän.
Tutkimus osoitti, että yhdessä laadittuja ja yhteisesti hyväksyttyjä ohjeita tarvitaan rakentamisalalla. Alalla yritysten yhteistyökumppanit vaihtuvat eri projekteissa, yhteiset ohjeet vähentävät epävarmuutta ja keskinäisen riippuvuuden suhteita.
Toimikunnat työskentelevät ohjatun prosessin mukaisesti
Toimikuntaprosessia analysoitiin keskittymällä kymmeneen toimikuntaprojektiin. Tutkitut toimikunnat laativat ohjeita Rakennustiedon eri kortistoihin, rakentamisen yleisiä laatuvaatimuksia (RYL) ja KIRA-alan sopimusasiakirjoja. Toimikuntien jäsenet työskentelivät alan keskeisissä järjestöissä, joiden tuki oli tärkeää ohjeen yleiselle hyväksynnälle. Marita Karin verkostoanalyysi osoitti, ettei millään RTS-konsernin ulkopuolisella organisaatiolla ollut toimikunnissa määräävää asemaa.
Toimikuntaprosessi muodosti vaiheittaisen etenemispolun, jossa jokainen vaihe vei projektia eteenpäin kohti julkaisuun hyväksyttyä asiasisältöä. Toimikuntaprosessi noudatti työskentelyn sisäisessä laatujärjestelmässä kuvattuja vaiheita. Työ jakautui useampaan aktiiviseen työskentelyjaksoon, jotka päättyivät muodolliseen tarkastus- ja hyväksymispisteeseen.
Tietoa tuotetaan dynaamisissa verkostoissa
Toimikunnissa valmisteilla oleva, julkaistu päivitetty tai uusi tieto huomioidaan toisessa toimikunnassa kehitettävässä julkaisussa. Tutkimus osoitti, että alan ammatillista tietoa tuotetaan dynaamisessa verkostossa. Toimikuntatyöskentelyssä keskinäinen luottamus oli merkittävä tekijä, joka kannusti jäseniä tiedon jakamiseen ja osallistumiseen ohjeistuksen yhteiseen kehittämiseen.
Työskentelyn aikana toimikunnat hyödynsivät säätiön ja toimikunnan jäsenten henkilökohtaisia verkostoja aktiivisesti ja monipuolisesti tiedon vaihdossa ja tiedon yhdistämisessä. Toimikunnat yhdistivät monipuolisesti eri toimijoiden osaamista ja resursseja sekä sovittivat yhteen rakentamishankkeen eri osapuolten intressejä. Yhteiset keskustelut tarjosivat väylän eri osapuolten hallussa olevan tiedon vaihdon ja tiedon yhdistämisen tulevan ohjeistuksen käsikirjoitukseen. Toimikunta sisällytti käsikirjoitukseen myös tärkeimmät omaan tehtäväänsä liittyvät säännökset ja viranomaismääräykset sekä aiemmat ohjeistukset.
Toimikuntatyöskentelyyn vaikutti työn tavoite, osallistujien roolit ja toimikunnan kokoonpanon pysyvyys, toimintakulttuuri sekä käytettävissä olleet välineet.
Arvot ohjaavat toimikuntien työtä ja näkyvät tuloksissa
Toimikuntatyön tuloksena syntyy useimmiten ohjeistus tai ohjekortti, jossa on huomioitu toimikunnan jäsenten ja alan asiantuntemus. Valmis ohjeistus tai ohjekortti tarjotaan Rakennustieto Oy:n tietotuotteiden ja -palveluiden kautta alan käyttöön.
Toimikuntatyön ydin oli sen lopputulos, valmis ohjeistus, jossa yhteinen asiantuntemus saatettiin kaikkien käyttöön osana rakentamisalan yhteistä tietoa. Onnistunut lopputulos koettiin tärkeäksi saavutukseksi.
Marita Karin tutkimuksessa toimikuntien jäsenet olivat lähes yksimielisiä siitä, että Rakennustietosäätiön arvot näkyivät toimikuntatyön lopputuloksessa. RTS- konsernin arvoissa korostuu luotettavuus, puolueettomuus, asiantuntemus, laatu ja asiakaslähtöisyys.
Marita Karin väitöskirja (2024) Toimikuntatyöskentely tietojohtamisen käytäntönä: Tapaustutkimus rakentamisalan ohjeistuksen laatimisesta, on luettavissa Tampereen yliopiston sivuilla.