Ilmiöverkosto-toimintamallissa on työskennellyt Rakennustietosäätiön oman tiimin lisäksi lukuisia alan asiantuntijoita. Delfoi-paneeliin ja sen eri vaiheisiin on osallistunut noin 160 alan asiantuntijaa. Lisäksi tutkimushaastatteluja on tehty yli 20 asiantuntijan kanssa. Toukokuussa julkaistava Muutosilmiöt: Kiinteistö- ja rakentamisalan kehityksen suunnat 2025 -julkaisua on ollut kirjoittamassa 20 alan tutkijaa tai asiantuntijaa. Ilmiöverkoston ympärille on koottu myös sen toimintaa tukeva ohjausryhmä, johon kuuluvat Antti Aaltonen, Rakennusteollisuus, Harri Hakaste, Ympäristöministeriö, Rita Lavikka, VTT, Conny Lindroos, Hämeen ELY-keskus, Juho-Kusti Kajander, Boost brothers, Juha Korkiamäki, Hartela, Juha Kostiainen, YIT, Kalle Kähkönen, Tampereen yliopisto, Miro Ristimäki, Skanska, Emilia Rönkkö, Oulun yliopisto, Aija Staffans, Aalto yliopisto ja Mikko Östring, Rakli.
Ohjausryhmä kokoontuu yhteen 2 kertaa vuodessa arvioimaan ja tukemaan Ilmiöverkoston etenemistä. Ohjausryhmän tapaamiset järjestetään etänä, mutta 26. maaliskuuta ohjausryhmä kokoontui yhteen Rakennustietosäätiön tiloihin Voimatalolle. Kokouksessa aiheina oli hankkeen eteneminen, raportointikauden 1.10.2024-31.3.2025 tulokset, julkaisuluonnoksen arviointi sekä tulevien tapahtumien ja työpajojen suunnittelu.
Ilmiöverkosto-toimintamallista vastaavan tutkimusjohtaja Sini Saarimaan mielestä ohjausryhmän merkitys ja rooli on työssä tärkeä. Ohjausryhmäkokoukset ovat rytmittäneet työryhmän työskentelyä, ja antaneet varmistusta tehdyille valinnoille
Toimintaamme tukee vahvasti osaava ja sitoutunut ohjausryhmä, jonka näkemykset ovat olleet meille erittäin arvokkaita. Olemme saaneet tärkeää vahvistusta siitä, että suuntamme on oikea.
Muutoksen tilannekuvasta ja ilmiöistä tukea liiketoiminnan kehittämiseen
Ohjausryhmän jäsenet ovat seuranneet tutkimuksellista työtä ja saaneet tietoa työn etenemisestä säännöllisesti. Ohjausryhmä on kokenut hankkeen etenevän hyvin suunnitelman mukaisesti ja aikataulussa. Myös työskentely ohjausryhmässä on koettu miellyttävänä ja hyödyllisenä.
Kiinnostavaa Ilmiöverkostossa on ylipäätään tarkastelun lähtöasetelma, se että nostetaan katse ilmiöiden tasolle ja katsotaan ”siilojen yli”, vaikka samaan aikaan poraudutaan täsmäotteella tiettyihin ilmiöihin ja niiden taustoihin.
kuvaili toimintaa Emilia Rönkkö.
Ohjausryhmän jäsenet ovat pääsivät tapaamista ennen tutustumaan julkaisun sisältöön sekä arvioimaan sitä. Ohjausryhmän jäsenten odotukset Ilmiöfestareilla julkaistavaan sisältöön ovat korkealla. Laajoja kokonaisuuksia on tuotuna yksiin kansiin, mutta tietoa on helposti omaksuttavassa muodossa.
Julkaisusta on tulossa hieno integratiivinen tuotos, jonka on sisällöllisesti rikas. Se tarjoaa ikkunan alan mahdollisuuksiin ja riskeihin. Näen, että julkaisun arvo piilee juuri yksittäisten toimijoiden mahdollisuuksiin arvioida alan riskejä ja mahdollisuuksia.
kuvasi Kalle Kähkönen.
Ohjausryhmässä pohdittiin jo, miten koottu tieto jalkautetaan alalle. Ilmiöverkoston toiminta ei suinkaan lopu julkaisun valmistumiseen, vaan toukokuinen Ilmiöfestarit-julkaisutilaisuus aloittaa uuden vaiheen toiminnassa.
Syksylle on suunnitteilla työpajoja yrityksille, joissa muutosilmiöiden merkitystä liiketoimintaan ruoditaan käytännön tasolla. Näiden työpajojen suunnittelu ja käytännön pilotointi on jo käynnistynyt. Ennen työpajojen käynnistymistä keskitytään kuitenkin julkaisun viimeistelyyn sekä Ilmiöfestareihin.