KIRA-alan murroksen tilannekuva piirtyi asiantuntijaverkostoja kuunnellen – seuraavaksi edessä lausunnot, julkaisu ja jalkautustyö

Ilmiöverkosto-toimintamalli on nyt ensimmäisen vaiheensa loppusuoralla: KIRA-alan murroksesta on muodostettu poikkeuksellisen kattava tilannekuva, joka kuvataan systeemisenä ilmiöiden verkostona. Tilannekuva kattaa kuvauksen globaaleista ja yhteiskunnallisista muutostrendeistä, jotka yhdistyvät seitsemäksi KIRA-alan muutossuunnaksi. Systeemisesti toisiinsa kytkeytyvät 28 alaa uudistavaa muutosilmiötä on kuvattu pohjautuen kirjallisuuteen, asiantuntijapaneelin näkemyksiin sekä aihealueeseen syvällisesti perehtyneen tutkijan tuottamaan kokonaisnäkemykseen. Seuraavaksi katse käännetään kohti tiedon jalkauttamista. Koko työn tavoitteena on ollut tukea KIRA-alan uudistumista kohti kokonaisvaltaisesti kestävää ja elinkaarilaatua korostavaa rakennettua ympäristöä – jossa ihminen voi hyvin.

Ilmiöverkosto syntyi asiantuntijaverkostojen yhteistyöllä

Ilmiöverkosto kokoaa yhteen KIRA-alan murroksen keskeiset näkökulmat yhdistäen ajantasaisimman tutkimustiedon ja käytännön arjen toimijoiden kokemukset ainutlaatuisella tavalla. Työhön on osallistettu laajasti asiantuntijoita eri puolilta KIRA-alaa — tämä vahva yhteiskehittämisen ote on ollut keskeinen voimavara prosessissa.

Työssä on hyödynnetty monimenetelmällistä otetta: kirjallisuuskatsaus, 160 asiantuntijaa osallistanut Delfoi-tutkimus ja asiantuntijahaastattelut yhdessä loivat moniulotteisen ymmärryksen KIRA-alan muutoksista. Edellä kuvatun myötä käynnistettiin ilmiökuvausten laatiminen yhdessä aiheisiin syvällisesti perehtyneiden asiantuntijoiden kanssa. Toisiinsa linkittyvien ilmiöiden kuvauksissa yhdistyvät tutkimuksen ajankohtaisimmat tiedot, laaja-alaiset lähdeaineistot sekä Delfoi-paneelin käytännön kokemukset alan muutoksista.

Kaksikymmentäkahdeksan kiinteistö- ja rakentamisalaa uudistavan muutosilmiön kuvaus ei ainoastaan selitä, mitä on tapahtumassa, vaan avaa näkymiä siihen, miksi muutos on käynnissä ja mitä sen onnistunut toteutuminen edellyttää. Työ on etenemässä useita satoja henkilöitä käsittävän asiantuntijajoukon lausunnoille maalis-huhtikuun vaihteessa.

Työ on ollut pitkä ja perusteellinen, mutta juuri siksi nyt pian alalle välitettävät tulokset ovat merkityksellisiä. Meillä on tarjota synteesi alan muutosilmiöistä, joka yhdistää tieteen, laaja-alaisen kokemuksen ja käytännön – ja ennen kaikkea tarjoaa konkreettisen pohjan tulevalle kiinteistö- ja rakentamisalan kehittämistyölle

toteaa hankkeen verkostovastaava ja tutkija Marianna Kotilainen.

Välineitä KIRA-alan kehittämiseen

Tulokset tarjoavat KIRA-alan toimijoille välineitä oman liiketoiminnan kehittämiseen toimintaympäristön muutosten keskellä. Tulosjulkaisussa onkin kiinnitetty erityistä huomiota siihen, että sisältö palvelee myös kiireistä käytännön kehittäjää. Alaotsikot jäsentävät kerrontaa niin, että lukija löytää helposti itseään kiinnostavat teemat ja aiheet. Ilmiökuvaukset ovat napakoita ja etenevät ison kuvan rakentamisesta konkreettisiin esimerkkeihin. Jokaiseen ilmiöön liittyy lähdeluettelo, joka tukee syvempää perehtymistä.

Muutosilmiökuvaukset aiheisiin perehtyneiden tutkijoiden kirjoittamina piirtävät esiin ajankohtaisen tilanteen kunkin muutosilmiön saralla ja avaavat myös näkymät tulevaisuuden kehityssuuntiin.

Tavoitteena on varmistaa, ettei työ jää sanoiksi paperilla – vaan näkyy alan kehityksen käytännössä. Edessä on laaja jalkautustyö, jossa KIRA-alan murroksen tilannekuvaa lähdetään hyödyntämään käytännön tasolla. Eräs esimerkki jalkautuksesta on syksyllä 2025 ja keväällä 2026 toteutettavat yrityssektorille suunnatut hands-on-työpajat. Työpajat on suunniteltu erityisesti kiinteistö- ja rakentamisalan pk-yritysten johdolle ja kehittäjille, jotka haluavat ymmärtää paremmin alan systeemisen murroksen vaikutuksia omaan liiketoimintaan.

Puolen päivän mittaiset työpajat tarjoavat visuaalisesti ja tiedollisesti rikkaan kokonaiskuvan KIRA-alan muutoksesta. Osallistujat pääsevät tekemään KIRA-alan murrokseen liittyen konkreettisen, omaan liiketoimintaan liittyvän harjoituksen, joka voi auttaa asemoimaan toiminnan ja sen kehittämisen osaksi muuttuvaa toimintaympäristöä. Tilaisuuksia järjestetään sekä lähitoteutuksina että etämuotoisina, jotta mahdollisimman moni yritys voi osallistua.

Työpajakonsepti on huolellisesti suunniteltu ja sitä on jo testattu. Konsepti esiteltiin RTS-konsernin hallituksille ja johdolle, jotka ensimmäisenä joukkona pääsivät kokeilemaan työpajan strategiakehitykseen sovellettua mallia käytännössä. Kokemukset ja palautteet olivat kaiken kaikkiaan hyviä, vaikka kehittämistäkin aina löytyy. Työpajaa hiotaan edelleen ja se tuodaan pian laajasti KIRA-alan yritysten saataville.

Yhteinen ymmärrys, yhteinen suunta – asiantuntijavoimin sanoitetut muutosilmiöt vievät KIRA-alaa eteenpäin. Ilmiöverkoston seuraavat vaiheet varmistavat, ettei työ jää sanoiksi papereille.

Ilmiöfestarit 14.5.2025 käynnistää jalkautusvaiheen

Ilmiöfestarit järjestetään 14. toukokuuta 2025 Helsingissä, RTS-konsernin tiloissa Voimatalossa sekä verkkotilaisuutena. Tilaisuus toimii koko Ilmiöverkosto-hankkeen puolivälin huipennuksena – sekä samalla jalkautusvaiheen lähtölaukauksena. Ilmiöfestarit kokoavat yhteen alan päättäjät, tutkijat ja kehittäjät keskustelemaan siitä, miten muutos konkretisoituu käytännössä. Tervetuloa mukaan!


Oliko sisältö hyvä?

Timanttia 1
Mahtava 2
Neutraali 0
Pettymys 0


Luotettavalla tiedolla mahdollistamme kestävästi rakennetun ympäristön