EKAT-hanke tuo kestävää ja kiertotaloutta edistävää rakentamista teoriasta konkretiaan tarkastelemalla säilyvyyttä, joustavuutta ja uudelleenkäytettävyyttä yhtäaikaisesti käytännönläheisellä tavalla.
Kansainvälisestä tutkimuksesta konkretiaan
EKAT (Elinkaariominaisuuksien arviointi ja toteuttaminen talonrakennushankkeessa) -hankkeessa tehdään työtä, jonka tavoitteena on tukea kestävyyden ja kiertotalouden edistämistä suomalaisessa talonrakentamisessa.
Työ keskittyy rakennuksen elinkaariominaisuuksien, eli säilyvyyden, joustavuuden ja uudelleenkäytettävyyden tarkasteluun uudisrakennusten suunnittelussa. Elinkaariominaisuudet ovat rakennuksen teknisiä tai toiminnallisia ominaisuuksia, jotka tukevat rakennuksen tai sen osien pitkäikäisyyttä. [1]
[1 ja kuvan sisältö] Hakaste ym. (2024). Elinkaariominaisuudet rakennuksen pitkäikäisyyden edistämisessä: Säilyvyys, joustavuus ja uudelleenkäytettävyys kiertotalouden välineinä. Ympäristöministeriön julkaisuja 2024:3.
EKAT-hankkeessa pyritään siirtämään kansainväliset tutkimuskirjallisuuden aiheet ja opit käytännön tasolle. Tutkimusjohtaja Sini Saarimaa toteaa:
Hankkeen keskeiset haasteet liittyvät siihen, että elinkaariominaisuuksia ei ole taustakirjallisuudessa juurikaan sovitettu yhteen. Aiheiden tarkastelu sidosteisesti yhdessä tarkoittaa myös sitä, että luomme uutta koko toimialalle – tämä tehtävä vaatii sekä sitkeyttä että iteroivaa monialaista yhteistyötä.
Tutkimustietoa käytännön suunnitteluun
EKAT-hanke käynnistyi elokuussa 2024. Vuoden 2024 loppuun mennessä on jo
- käyty läpi laajaa kansainvälistä kirjallisuutta, ja koottu yhteen elinkaariominaisuuksiin liittyvää tietoa. Monialaisissa yhteistyöpalavereissa eri elinkaariominaisuuksien näkökulmia on tarkasteltu rinnakkain ja sovitettu yhteen.
- työstetty kuvitteellista (tyyppi)kerrostalokohdetta, jonka avulla elinkaariominaisuuksia voidaan tuoda esiin kuvilla ja kuvauksilla sekä tarkastella, miten niitä voidaan sovittaa yhteen.
Kuvitteellinen kerrostalo toimii keinona elinkaariominaisuuksien kokonaisuuden tarkastelussa. On ollut kiinnostavaa yhdistää uutta luotaavalla tavalla tutkimustietoa käytännön suunnitteluun. Elinkaariominaisuuksista kerätty tieto ohjaa suunnittelua aina detaljitasolta koko rakennusta koskeviin ratkaisuihin asti. Hankkeen edetessä on kuitenkin huomattu, että esimerkiksi säilyvyyden ja uudelleenkäytettävyyden näkökulmasta tavoitteet ovat osittain hyvin samankaltaisia, eikä näiden tavoitteiden huomioimisella ole juurikaan vaikutusta joustavuuden ratkaisuiden toteuttamiselle
kuvaa EKAT- hankkeessa työskentelevä projektitutkija, arkkitehti Leif Lindegren.
Yhteistyöllä eteenpäin
EKAT-hankkeessa tähän mennessä tehty työ ja koottu tieto jalostetaan yhdessä alan asiantuntijoiden kanssa tammikuun alussa järjestettävässä asiantuntijatyöpajassa.
Tammikuun lopussa elinkaariominaisuuksia tarkastellaan kaikille avoimessa seminaarissa Rakennuksen ja sen osien pitkäikäisyyttä tukevat elinkaariominaisuudet. Seminaari järjestetään 31. tammikuuta 2025 Helsingin Kampissa, Rakennustietosäätiön tiloissa, mutta siihen voi osallistua myös etänä.
Tilaisuudessa keskustellaan konkreettisten alustusten kautta elinkaariominaisuuksien käytännön toteutuksesta ja haasteista. Tapahtuma on osa vuosittaista kansallista Arkkitehtuurin ja muotoilun viikkoa, joka järjestetään tänä vuonna 31.1.–7.2.2025 teemalla Käytön jälkiä.
EKAT-hankkeen asiantuntijatyöpajaan on lähetetty joulukuussa henkilökohtaisia kutsuja. Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan rakennusten elinkaariominaisuuksia käsittelevään asiantuntijatyöpajaan 13.1.2025, niin olethan meihin yhteydessä.