Kesäkuussa julkaistava opas on tarkoitettu rakennusten kuntotutkijoille, rakennusterveysasiantuntijoille, haitta-ainetutkijoille, rakenne- ja korjaussuunnittelijoille sekä muille suunnittelijoille, asiantuntijoille, viranomaisille ja rakennushankkeeseen ryhtyville. Tätä opasta on ollut työstämässä laaja ja monipuolinen joukko UURAKET-hankkeeseen osallistuneita asiantuntijoita.
A-insinöörien tekninen johtaja Jarmo Leskelä on toiminut UURAKET-hankkeessa vuodesta 2023 lähtien. Jarmon tehtävänä on rakennustuotteiden kelpoisuuden arvioiminen uudis-, korjaus- ja kiertotalouskohteissa. Hän auttaa asiakkaita varmistamaan, että rakennustuotteet soveltuvat ominaisuuksiltaan aiottuun käyttötarkoitukseen.
Uudelleenkäytön edellyttämät hyväksyntä- ja kelpoisuuskriteerit riippuvat tuotteesta ja sen käyttötarkoituksesta – ja tässä Jarmon osaaminen ja kokemus on ollut erittäin tärkeää hankkeessa. Jarmo on perehtynyt rakennustuotteiden kelpoisuuden arvioimiseen erityisesti uusien, mutta viime aikoina myös uudelleenkäytettävien rakennustuotteiden osalta.
UURAKET-hankkeessa on mukana vahva ohjaus- ja projektiryhmä, jonka kanssa on yhteistyö sujunut erinomaisesti. Työskentely hankkeessa ja sen asiantuntijoiden kanssa on avartanut myös omaa näkökulmaani rakennustuotteiden uudelleenkäytöstä ja sen edellyttämistä toimenpiteistä. – Jarmo Leskelä.
Maan paras asiantuntemus rutistettuna yksiin kansiin
Kesäkuussa julkaistavassa oppaassa Jarmo on työstänyt sisältöä, jossa otetaan kantaa rakennusosien uudelleenkäytön edellytyksiin Suomessa sekä uudelleenkäytettävien rakennustuotteiden tuotekohtaisiin vaatimuksiin ja tuotekortin sisältöön.
EU:n rakennustuoteasetuksen mukaiset menettelyt ja arviointiperusteet on määritetty uusien rakennustuotteiden näkökulmasta, eivätkä ne sovellu sellaisenaan uudelleenkäytettäville rakennustuotteille. Myös kansallisten tuotehyväksyntämenettelyiden taustalla olevissa arviointiperusteissa tulisi laajemmin tarkastella uudelleenkäyttöön liittyviä erityisominaisuuksia. Näitä erityisominaisuuksia tarkastellaan oppaassa ontelolaatan, betonielementtipilarin ja -palkin, liimapuupalkin ja -pilarin, poltetun savitiilen ja kalkkihiekkatiilen osalta.
Työ UURAKET-hankkeessa on edennyt hyvin, vaikka aika on ollut kortilla useasti. Vahva ja asiantunteva yhteistyö sekä alan käytännön kokemus on auttanut. Olemme tuottaneet yhdessä alalle uutta tietoa rakennustuotteiden uudelleenkäyttöön. – Jarmo Leskelä
Jarmo on vastannut myös oppaan tuotekorttia koskevasta sisällöstä yhdessä Heikki Arosen, Arto Toorikan ja Risto Koivusaaren kanssa. Tuotekortti on työkalu, jonka avulla esitetään mm. uudelleenkäytettävän rakennustuotteen olennaiset ominaisuudet ja niiden suoritustasot, sekä soveltuvat uudelleenkäyttökohteet. Kaikki tieto, jota rakennusosan uudelleenkäytön kelpoisuuden ja soveltuvuuden selvittämisessä sekä rakennuksen uudelleenkäytön suunnittelussa, rakentamisessa, käytössä ja elinkaaren muissa vaiheissa syntyy, on tarkoitus kerätä tuotekorttiin tai sen yhteyteen.
Hankkeen asiantuntijoiden ja ohjausryhmän vahva osaaminen ja käytännön kokemus alalta sekä laaja asiantuntijoiden osallistaminen oppaan kehitystyöhön on myös julkaistavan oppaan vahvuus. Oppaaseen on koottuna tietoa ja tuloksia, jotka tarjoavat vahvan pohjan rakennustuotteiden uudelleenkäyttöön.
Suosittelen opasta kaikille, joiden työhön liittyy rakennustuotteiden uudelleenkäyttöä. Itse aion myös hyödyntää opasta ja poimia sieltä tiedon parhaat palat käytännön hankkeisiin. – Jarmo Leskelä
Kiitos Jarmolle hyvästä työstä ja yhteistyöstä UURAKET-hankkeessa!
Tutustu UURAKET-hankkeen asiantuntijoihin
Asiantuntijoita hankkeiden taustalla -juttusarjassamme nostamme valokeilaan henkilöitä, jotka ovat panostaneet aikaansa, osaamistaan ja näkemystään hankkeen menestymisen eteen.