AFRY Finland Oy:n Kiinteistöt ja rakentaminen -liiketoimintayksikön kestävän kehityksen johtaja Arto Toorikka toimii yli organisaatiorajojen ja kehittää yhdessä alan kanssa kiertotalouden käytännön ratkaisuja rakentamiseen.
UURAKET-hankkeessa selvitetään ja kootaan laajasti tietoa rakennusosien ja -tuotteiden uudelleenkäytön mahdollisuuksista ja reunaehdoista. Arto Toorikka on ollut mukana hankkeessa sen suunnitteluvaiheesta lähtien. Arto vastaa UURAKET-hankkeessa AFRY:n osuudesta, joka keskittyy erityisesti uudelleenkäytettävien rakennusosien soveltuvuuden ja kelpoisuuden selvittämiseen. Artolla on monipuolinen tausta ja kokemus rakennusten kuntoarvioista ja -tutkimuksista liittyen etenkin kunnossapidon ja korjaamisen suunnitteluun, kiinteistökauppoihin sekä riitatilanteiden ja sisäilmahaasteiden ratkaisemiseen.
Rakennusosien uudelleenkäyttö on ollut kiinnostukseni kohteena jo vuosia. Olen työskennellyt pitkään erityyppisissä kuntotutkimuksissa ja monipuolisissa hankkeissa, joissa on selvitetty ja otettu kantaa rakennuksen ja sen osien kuntoon. Tätä osaamista ja kokemusta olen päässyt hyödyntämään UURAKET-hankkeessa.
Arto Toorikan johdolla AFRY onkin ollut vahvasti sitoutuneena hanketyöhön ja tähän on osallistunut yrityksestä myös useita muita asiantuntijoita. AFRYn palvelut ja osaaminen erityisesti rakennusten kuntotutkimuksista, korjausrakentamisesta ja suunnittelusta luovat vahvan pohjan rakennusosien uudelleenkäytön soveltuvuuden selvittämiseen sekä tarjoavat näkemystä niiden hyödyntämiseen käytännön toiminnassa sekä liiketoiminnassa.
Yhteistyö ja eri näkökulmien yhteensovittamien
Arton monipuolisesta taustasta ja vahvasta osaamista rakennusfysiikasta ja kestävästä rakentamisesta sekä yhteistyöstä tutkimuksen ja liiketoiminnan yhdistävissä erilaisissa hankkeissa onkin ollut hyötyä UURAKET-hankkeessa. Hanketta toteutetaan monialaisessa, laajassa yhteistyössä. Aalto-yliopisto on vastannut taustatutkimuksesta, jota hankkeen muu työryhmä on ollut ohjaamassa. Muut toteuttajat ovat Aalto-yliopiston, AFRYn ja Rakennustietosäätiön ohella A-insinöörit Oy, Eurofins Expert Services Oy, Ideastructura Oy, Sitowise Oy, Työterveyslaitos ja Ytekki Oy.
UURAKET-hanke on hyvin uraauurtava ja eteneminen on sujunut hyvin. Toteuttajien, sidosryhmien ja alan asiantuntijoiden yhteisen konsensuksen löytäminen on luonnollisestikin jossain määrin haastavaa. Positiivisesti olen yllättynyt siitä, että olemme päässeet hyvin konkretiaan, mistä osapuolilla on hyvä ymmärrys.
Toteuttajaorganisaatioiden asiantuntijoiden lisäksi hankkeen eri vaiheissa on pyydetty näkemyksiä ja lausuntoja myös laajemmin kiinteistö- ja rakentamisalalta. Tärkeänä aktiivisena kumppanina Arto nostaa esille Rakennustarkastusyhdistyksen Topten-yhteisön, joka koostuu rakentamisen yhteisiä käytäntöjä valmistelevasta kunnallisten rakennusvalvontojen edustajista yhteistyössä rakennusalan toimijoiden kanssa.
Hankkeen aikana on järjestetty työpajoja, jonne on kutsuttu alan eri asiantuntijoita erilaisin taustoin. Hankkeen tuloksista on myös kerrottu eri tapahtumissa ja tilaisuuksissa. Sisäilmastoseminaarissa 2024 Arto Toorikka esitteli tuloksia kyselystä KIRA-alan toimijoiden näkemyksiä rakennusosien uudelleenkäytölle sisäympäristöissä, jonka oli toteuttanut yhteistyössä Katja Tähtisen kanssa. UURAKET-hankkeen yksi tavoite onkin ollut jatkaa Työterveyslaitoksen PURATER-hankkeen työtä uudelleenkäytettävien rakennusosien sisäilmavaikutusten huomioimiseksi.
Uutta ja käytäntöön sovellettavaa tietoa
UURAKET-hankkeessa saatujen tulosten pohjalta laaditaan opas uudelleenkäytettävien rakennusosien käytöstä ja ominaisuuksien selvittämisestä sekä suunnittelusta. Parhaillaan Arto Toorikka työstää oppaassa vastuullaan olevia osuuksia. Opas auttaa rakennushankkeeseen osallistuvia toimijoita tunnistamaan uudelleenkäytettävien rakennusosien mahdollisuudet ja uudelleenkäytön edellytykset tarjoamalla käytäntöön sovellettavaa tietoa. Opas luo alalle kansainvälisestikin ensimmäisen yhteisen laajan viitekehyksen, jolla rakennusosien soveltuvuus uudelleenkäyttöön voidaan selvittää ja osoittaa.
Olemme uuden äärellä. Tulevaisuudessa meillä tulee rakennusosien uudelleen käyttöön varmastikin tarkempia määräyksiä, ohjeita ja käytäntöjä, joiden laadintaan UURAKET-hankkeen tulokset tarjoavat vahvan pohjan. Olemme nyt tunnistaneet ne reunaehdot, joiden sisällä rakennusosia voi uudelleen käyttää turvallisesti ja terveellisesti.
Opas lähtee lausunnolle alan asiantuntijoille vuoden vaihteessa, jolloin siihen haetaan vielä laajasti alan näkemyksiä. Kesällä 2025 valmis opas jaetaan avoimesti ja maksutta koko alan käyttöön.
AFRYssä jatkamme työskentelyä aiheen parissa ja tuomme hankkeen opit asiakkaidemme käyttöön palveluissamme. Kiertotalous ja uudelleenkäyttö ovat selkeitä painopisteitä, joissa haluamme tarjota rakennetun ympäristön osapuolille konkreettisia ratkaisuja.
UURAKET-hankkeessa tehdystä tutkimus- ja selvitystyöstä on hyötyä alalle, sillä se tarjoaa tutkittua tietoa ja käytännön menetelmiä rakennusosien uudelleenkäyttöön. Hankkeen toteuttajille monialaisesta hanketyöskentelystä syntyy lisäarvoa myös yhteistyöstä sekä tiedon ja osaamisen jakamisesta eri osapuolten kesken.
Linkit ja lisätiedot:
- Rakentamisen TopTen-käytännöt Rakennustarkastusyhdistyksen sivuilla >
- Sisäilmastoseminaarissa 2024 julkaistu Arto Toorikan ja Katja Tähtisen artikkeli: Kira-alan toimijoiden näkemyksiä rakennusosien uudelleenkäytölle sisäympäristöissä (PDF)
- PURATER-hanke Työterveyslaitoksen sivuilla >