Toimikuntatyön tuloksena ohjekortti: Luonnon monimuotoisuus rakennetussa ympäristössä 

Maankäytön muutokset ja rakentaminen ovat merkittäviä syitä luonnon monimuotoisuuden heikkenemiselle. Luonnon monimuotoisuuden säilyminen voidaan hyvällä suunnittelulla huomioida kaavoituksessa, maisemasuunnittelussa, rakennushankkeissa, korjausrakentamisessa ja kunnossapidossa.

Luonnon monimuotoisuutta voidaan jopa lisätä rakennetussa ympäristössä tai kompensoida rakentamisesta johtuva paikallinen menetys. Aina kaikkea ei voida toteuttaa yhtä aikaa, luonnon monimuotoisuuden huomioiminen voi tuottaa myös ristiriitoja ja valintatilanteita.  

Maaliskuussa 2025 julkaistiin toimikuntatyön tuloksena ohjekortti RT 103773 Luonnon monimuotoisuus rakennetussa ympäristössä. Ohjekortti on tarkoitettu suunnittelijoille ja hankkeeseen ryhtyville. 

Mitä monimuotoisempi luonto on, sitä parempi on sen kyky kestää muutosta

Tieto ja ymmärrys luonnosta, sen merkityksestä ja toiminnasta sekä samanaikaisesti kohteen erityispiirteiden huomioiminen ovat edellytyksiä luonnon monimuotoisuutta edistävälle suunnittelulle.   

Luonnon monimuotoisuutta voidaan edistää rakennetussa ympäristössä eri mittakaavoissa monin tavoin. Ensisijaisena keinona on välttää vahinkoa luonnolle, toissijaisena lieventää vahinkoa luonnolle ja – mikäli haittaa ei voida välttää – kompensoida vahinko jossain muualla. Rakennettuun ympäristöön kuuluu kaikki ihmisen käyttöönsä muokkaama fyysinen ympäristö kuten rakennukset, asuinalueet ja kaupunkiseudut. 

Rakennustietosäätiössä perustettiin kesäkuussa 2023 toimikunta TK 456 Luonnon monimuotoisuus rakennetussa ympäristössä. Toimikunnan tehtävänä oli valmistella ohjekortti, jossa avataan luonnon monimuotoisuuden käsite, annetaan tarvittavat perustiedot sen heikkenemisen syistä rakennetussa ympäristössä sekä kerrotaan, kuinka luonto voitaisiin paremmin ottaa huomioon suunnittelussa ja rakennushankkeissa. 

Toimikunta koostui kokeneista asiantuntijoista, jotka edustivat mm. kaavoitukseen, kaupunkisuunnitteluun, kaupunkiekologiaan, maankäyttöön, tilaamiseen, maisemasuunnitteluun, rakennussuunnitteluun sekä urakointiin ja kunnossapitoon liittyviä näkökulmia. Toimikuntatyön tueksi haettiin myös näkökulmia toimikunnan ulkopuolelta ja tietoa haettiin esimerkiksi luonnon terveysvaikutuksiin perehtyneiltä asiantuntijoilta.   

Kesällä 2024 toimikunnan laatima ohjekorttiluonnos julkaistiin avoimesti lausunnolle. Lausuntomenettelyn kautta ohjekorttiin saatiin poikkeuksellisen paljon kommentteja alalta.  

kuvasi toimikunnan sihteerinä ja hankkeen projektipäällikkönä toiminut Eira Lampén

Toimikuntatyöskentelyn periaatteiden mukaisesti toimikunta käsitteli kaikki saadut lausunnot ja otti ne tarvittavassa laajuudessa huomioon lopullisessa ohjekortissa. 

Yhteistyö ja tiedonkulku suunnittelusta kohteen kunnossapitoon on välttämätöntä 

Toimikunnan työn tuloksena julkaistussa ohjekortissa RT 103773 Luonnon monimuotoisuus rakennetussa ympäristössä on määritelty luonnon monimuotoisuuden käsitteistöä, tuotettu perustiedot monimuotoisuuden heikkenemisen syistä rakennetussa ympäristössä sekä ehdotettu konkreettisia toimenpiteitä, miten luonnon monimuotoisuutta voidaan huomioida ja edistää paremmin suunnittelussa, rakennushankkeissa ja kunnossapidossa.  

Ohjekortissa käsitellään suunnittelussa toistuvasti ratkaistavia asiakokonaisuuksia ja esitetään suosituksia luonnon monimuotoisuuden varmistamisesta eri työvaiheissa ja eri toimijoiden toimesta. Yhteistyö ja tiedonkulku aina luonnosvaiheen suunnittelusta kohteen kunnossapitoon on välttämätöntä. 

kiteytti Eira Lampén hankkeen toimikuntatyöskentelyä.

Kuva: Pekka Hänninen


RT 103773 Luonnon monimuotoisuus rakennetussa ympäristössä 

Ohjekortti on suunnattu suunnittelijoille ja rakennushankkeeseen ryhtyville. Ohjekortti sisältyy Rakennustieto Oy:n RT- ja KH-kortistoihin sekä Infra-täsmäpakkiin. Ohjekortti on ostettavissa myös Rakennustieto Oy:n Rakennustietokaupasta.


Oliko sisältö hyvä?

Timanttia 0
Mahtava 0
Neutraali 0
Pettymys 0


Luotettavalla tiedolla mahdollistamme kestävästi rakennetun ympäristön