Vastuullinen tekoälyperusta
KIRA RESP-AI -hanke (8/2024–10/2025) edistää kiinteistö- ja rakentamisalan kestävää, pitkäjänteistä tekoälypohjaisten teknologioiden kehitystä liiketoiminnoissa.
Hankkeessa luodaan yleiskuva tekoälyn hyödyntämisestä KIRA-alalla sekä kootaan pelikirja tekoälyn vastuulliseen hyödyntämiseen alalla.
Yleiskuvauksessa tuodaan esille, ketkä ovat kansallisesti merkittäviä tekoälytoimijoita sekä kootaan esimerkkejä tekoälyn vastuullisesta käytöstä, käyttöönotosta ja lokalisoinneista Suomesta ja muista pohjoismaista. Yleiskuvaus muodostaa perustan alan yhteiselle tekoälyn pelikirjalle. Päivittyvän pelikirjan tarkoituksena on tarjota alan toimijoille eettisen toiminnan tietopaketti, jotta jokaista perustavanlaatuista kysymystä ei yksin tarvitse ratkaista..
Toteuttajat
Rakennustietosäätiö ja A-Insinöörit
Rahoittajat
Hanketta rahoittavat suunnittelu- ja konsultointialan yritysten toimialajärjestö SKOL ry, RIL-säätiö, Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton (TT-) säätiö rs sekä Rakennustietosäätiö ja A-Insinöörit.
Toteuttajat ja rahoittajat
Päivittyvän tekoälyn eettisen pelikirjan tarkoituksena on tukea rakennetun ympäristön toimijoita tekoälyn hyödyntämisessä ja edistää kestäviä uusia teknologioita rakennusalalla.
Tausta ja tavoitteet
Tekoälyn hyödyntäminen kasvaa vauhdilla kiinteistö- ja rakennusalan tiedontuotannossa ja -hallinnassa. Ei-rakenteellista tietoa – kuten tekstidokumentteja – tuotetaan rakentamisen prosesseissa paljon, ja niiden käsittelyn odotetaan tulevaisuudessa helpottuvan merkittävästi erityisesti kielimallipohjaisten tekoälysovellusten avulla.
KIRA-alan tekoälykehityksen ja erityisesti kielimallien pohja rakentuu tällä hetkellä vahvasti alan ulkopuolisten toimijoiden varaan. Koska teknologiajättien tutkimus- ja kehittämistoimintaan vaikuttaminen on kiinteistö- ja rakentamisalan toimijoille vaikeaa, on alalla tarve luoda kansallisesti koko alaa koskevat yhtenäiset tekoälyn kehittämistä tukevat käytännöt. Näiden käytäntöjen tulisi tukea tekoälyalustojen paikallista soveltamista sekä huomioida kansalliset rakentamiseen kohdistuvat vaatimukset.
Tekoälysovellusten kansallista, vastuullista hyödyntämistä voidaan kehittää seuraavilla kokonaisuuksilla:
- KIRA-alan “pelikirja” tekoälyn vastuulliseen kehittämiseen ja hyödyntämiseen
- KIRA-alan kielimallipohjaisten tekoälysovellusten soveltamisperiaatteet
- KIRA-alan kielimallipohjaisten tekoälysovellusten käyttötapaukset ja tulevaisuuskuva
KIRA RESP-AI hanke keskittyy kohtaan 1: KIRA-alan pelikirjaan tekoälyn vastuulliseen kehittämiseen ja hyödyntämiseen. Tekoälymallien kansallisten kehittämisperiaatteiden ja pelikirjan luominen luo pohjan ja näyttää mallia, minkälaisia pelisääntöjä vastuullinen tekoälyn hyödyntäminen KIRA-alalla vaatii.
Luodut kehittämisperiaatteet ja pelikirja tarjoavat KIRA-alan toimijalle (mm. suunnittelijat, urakoitsijat, kiinteistön omistajat) mahdollisuuden hyödyntää tekoälyä omassa toiminnassaan vastuullisesti ja pitkäjänteisesti. Pelikirja sisältää konkreettisia ohjeistuksia tekoälyn hyödyntämiseen. Pelikirja tarjoaa tietoa oppilaitoksille tekoälyn eettisten periaatteiden kouluttamisessa rakennetun ympäristön ja tietotekniikan opiskelijoille.
Pelikirjan teemoja ovat
- Tiedon luottamuksellisuus ja tekijänoikeudet
- Tekoälysovelluksien riskienhallinta
- Tuotetun tiedon oikeellisuus ja jäljitettävyys
- Liiketoiminta- tai palvelumahdollisuudet
- Käyttötapaukset ja niiden tekoälyn hyödynnettävyys