Rakennusten pitkäikäisyyttä edistävät elinkaariominaisuudet

Kiinteistö- ja rakentamisalalla ovat keskiössä kiertotalous ja kestävyys, joihin rakennusten elinkaariomaisuudet liittyvät olennaisesti. Rakennustietosäätiössä on käynnistynyt EKAT-hanke, joka tuottaa uutta tietoa elinkaariominaisuuksien arviointiin ja toteutukseen yhdistäen olemassa olevan tiedon käytännön sovelluksiin.  

Rakennusten elinkaariominaisuudet ovat teknisiä ja toiminnallisia ominaisuuksia, jotka tukevat rakennusten ja niiden osien pitkäikäisyyttä. Keskeisimmät elinkaariominaisuudet ovat säilyvyys, joustavuus ja uudelleenkäytettävyys. Näiden ominaisuuksien tarkasteluun keskittyy EKAT-hanke, jonka tavoitteena on edistää rakennusten pitkäikäisyyttä. Hanke on osa ympäristöministeriön Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelmaa.  Hanke käynnistyy elokuussa 2024 ja päättyy lokakuussa 2025.    

Säilyvyys viittaa rakennuksen kykyyn kestää ympäristön ja käytön aiheuttamaa vaurioitumista sekä ylläpitää tekninen toimivuus huoltojen ja korjausten avulla.  
Joustavuus tarkoittaa tilan ja sen käytön mukautumista ajassa, kattaen monikäyttöisyyden ja muunneltavuuden.
Uudelleenkäytettävyys tarkoittaa sitä, että rakennus tai sen osat voidaan purkaa ja käyttää uudelleen. Uudelleenkäytettävyys voi pitää sisällään myös koko rakennuksen siirrettävyyden.  

Tutkimustiedosta käytäntöön yhdessä alan kanssa 

EKAT-hanke toteutetaan monialaisena tutkimushankkeena yhteistyössä Tampereen yliopiston, Afryn ja Swecon kanssa. Hankkeen aikana rakennusten elinkaariominaisuuksien keskeiset ominaisuudet kootaan yhteen ja ne havainnollistetaan rakennushankkeessa kuvitteellisen kerrostalokohteen avulla. Kerrostalokohteessa elinkaariominaisuudet esitetään rakennuspiirustuksin ja kuvauksin. 

EKAT-hanke tarjoaa myös arvokasta tietoa elinkaariominaisuuksien kustannus- ja päästövaikutuksista. Hankkeessa suoritetaan vertaileva analyysi, jossa tarkastellaan elinkaarioptimoidun kuvitteellisen kerrostalorakennuksen, tyypillisen kerrostalorakennuksen ja näiden väliin asettuvan tarkastelumallin kustannuksia ja päästöjä. Tämä analyysi auttaa ymmärtämään, miten elinkaariominaisuudet voivat vaikuttaa rakennuksen koko elinkaaren aikaisiin kustannuksiin ja päästöihin, tarjoten taustaa päätöksenteolle rakennusten suunnittelussa ja toteutuksessa.  

Monialaisen sisäisen yhteistyön ohella EKAT-hanke kutsuu myös KIRA-alan eri asiantuntijoita mukaan vaikuttamaan. Hankkeen aikana järjestetään kaksi osallistavaa asiantuntijatyöpajaa, joista ensimmäinen työpaja keskittyy elinkaariominaisuuksien teknisiin ja toiminnallisiin näkökulmiin. Toinen työpaja syventyy elinkaariominaisuuksien kustannus- ja päästövaikutuksiin. Hankkeen tuloksista järjestetään myös kaikille avoimia tapahtumia.  


Oliko sisältö hyvä?

Timanttia 0
Mahtava 0
Neutraali 0
Pettymys 0


Luotettavalla tiedolla mahdollistamme kestävästi rakennetun ympäristön