Suomessa järjestetään 10.–14. kesäkuuta kestävyystieteiden kansainvälinen konferenssi: SRI/SSD2024. Tapahtumassa yhdistyvät seitsemättä kertaa järjestettävä suomalainen kestävyystieteiden ’Sustainability Science Days’ ja kansainvälisen kestävän kehityksen tutkimusta ja innovaatiotoimintaa edistävä ’Sustainability Research and Innovation’.
Kestävyysalan toimijat Future Earth ja Belmont Forum järjestävät ’Sustainability Research and Innovation’ (SRI) -kongressin yhdessä vuosittain vaihtuvan isäntämaan tahojen kanssa. Aiemmin tapahtuma on järjestetty Australiassa, Etelä-Afrikassa ja Panamassa. Yhteistapahtuma kerää yhteen kestävyystutkijoita, hallinnon ja kansalaisyhteiskunnan asiantuntijoita, rahoittajia ja innovaattoreita ympäri maailman. Tapahtumaan odotetaan yli 2000 kansainvälistä kestävän kehityksen asiantuntijaa ja tutkijaa yli 100 eri maasta.
Avoin päivä juhlistaa kestävyystoimia ja innovaatioita
Tapahtuma järjestetään Helsingin yliopiston keskustakampuksella ja Aalto-yliopiston kampuksella Otaniemessä sekä online. Tapahtuman kieli on englanti. Tapahtuma on maksullinen, mutta keskiviikkona 12. kesäkuuta tapahtuma on avoin kaikille ja suurin osa avoimen päivän tapahtumista ovat maksuttomia
Avoin päivä järjestetään yhteistyössä tapahtuman kumppaneiden kanssa, ja se tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua kestävyystieteisiin ja kestävyyttä edistävän tutkimuksen ajankohtaisiin tuloksiin. Myös avoimen päivän ohjelmaan tulee ennakkoon rekisteröityä. Päivän ohjelmaa järjestetään eri puolilla Helsinkiä ja Espoota.
Päivän tavoitteena on lisätä yleisön tietoisuutta kestävän kehityksen haasteista ja ratkaisuista sekä rakentaa uusia yhteyksiä tutkimuksen ja käytännön toiminnan välille. Päivä juhlistaa kestävyystoimia ja innovaatioita.
Muutoksesta kestävä rakennettu ympäristö
Rakennustietosäätiö järjestää tapahtumassa 14. kesäkuuta klo 11–12.30 Ilmiöareenan 2: Sustainable Built Environment at the Frontlines of Change, jossa pureudutaan rakennetun ympäristön muutokseen. Muutosvauhti on alalla tällä hetkellä nopeaa, mutta muutos tuo mukanaan myös uusia ratkaisuja ja innovaatioita vastata rakennetun ympäristön kokonaisvaltaisen kestävyyden edistämiseksi. Rakennustietosäätiö tuo tapahtumaan kattavan katsauksen alan mullistaviin ilmiöihin, jotka perustuvat Ilmiöverkosto-toimintamallin laajaan kirjallisuuskatsaukseen sekä alan asiantuntijoiden näkemyksiin.
Ilmiöverkoston tuloksien lisäksi muutosilmiöihin syvennytään tarkemmin asiantuntijapuheenvuoroissa. Paikan päällä Helsingin yliopiston professori Leena Järvi pitää esityksen kaupunkivihreän monipuolisista hyödyistä ilmastonmuutoksen hillinnässä ja kaupunkiympäristön kehittämisessä. Sini Saarimaa käsittelee puheenvuorossaan kiertotaloutta rakennetussa ympäristössä keskittyen erityisesti joustavuuteen, joka on merkittävää sekä rakennetun ympäristön pitkäikäisyyden että käyttäjien osallisuuden näkökulmasta.